Przepis zaczerpnęłam od Nikol od Kuchni 😉 
 
fritatta by codzisnatrening 😉

 

 
Fritatta jest idealna na wiosnę, robi się ją szybko, nie potrzeba wielu wyszukanych składników. To jeden z najprostszych przepisów, pozwalający na pyszne przemycenie warzyw 😉
 
 
Składniki:
  • 80 g papryki (żółta, zielona, czerwona -> jaką lubisz)
  • 50 g mrożonego groszku (lub z puszki)
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 110 g twarogu (półtłusty dobrej jakości)
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  •  po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku
 
Porcja dla 2 osób (głodnych) lub 4 na przekąskę;)
* kcal; 81
 
Warzywa rozmróź. Po rozmrożeniu, szpinak i paprykę odsącz dobrze z wody – koniecznie.
Jajka wymieszaj z serem. Dodaj szpinak, paprykę, groszek, czosnek i przyprawy.
Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki / bądz szklanego naczynia żaroodpornego (o średnicy około 20 cm). 
 
Piecz w 180°C przez około 25 minut lub do czasu aż całość się zetnie.
 
smacznego ! 😉
 
Komentarze: