Przepis zaczerpnęłam od Nikol od Kuchni 😉
|
fritatta by codzisnatrening 😉 |
Fritatta jest idealna na wiosnę, robi się ją szybko, nie potrzeba wielu wyszukanych składników. To jeden z najprostszych przepisów, pozwalający na pyszne przemycenie warzyw 😉
Składniki:
- 80 g papryki (żółta, zielona, czerwona -> jaką lubisz)
- 50 g mrożonego groszku (lub z puszki)
- 100 g mrożonego szpinaku
- 110 g twarogu (półtłusty dobrej jakości)
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku
Porcja dla 2 osób (głodnych) lub 4 na przekąskę;)
* kcal; 81
Warzywa rozmróź. Po rozmrożeniu, szpinak i paprykę odsącz dobrze z wody – koniecznie.
Jajka wymieszaj z serem. Dodaj szpinak, paprykę, groszek, czosnek i przyprawy.
Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki / bądz szklanego naczynia żaroodpornego (o średnicy około 20 cm).
Piecz w 180°C przez około 25 minut lub do czasu aż całość się zetnie.
|
smacznego ! 😉 |