Ciasto wygląda mega paskudnie, jak krowia kupa ;D. ale smak jest zdecydowanie bardziej zachwycający. Baaaa pyszne!
Jest w 100% bezglutenowe;)
składniki;
* 2 puszki fasoli czerwonej (440g.)
* 3 duże jajka
* łyżka miodu
* 1 tabliczka gorzkiej czekolady
* 2 łyżki kakao prawdziwego
* ew.1,5łyżeczki przyprawy do piernika
* łyżka cynamonu
* łyżka świeżego imbiru (korzeń można kupić na każdym bazarku, ew.imbir w proszku)
* kilka kropel aromatu migdałowego
* 2 dojrzałe (ciemne) banany
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Fasolę przepłukujemy na sitku, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli w
Piec 55 min. w piekarniku nagrzanym do 180* w formie posmarowanej masłem, studzimy ok.10 min w wyłączonym piekarniku.
Ciasto ma wilgotną konsystencję, kruszy się , ale jest niskokaloryczne, pyszne w smaku.
Testowałam na mojej rodzinie, smak fasoli jest niewyczuwalny, nikt nie odgadł że ciasto jest zrobione bez użycia jakiejkolwiek mąki 😉 Dobry sposób na przemycenie wartościowej fasoli, imbiru, można by nazwać to ciasto niemalże białkowym;)
Wartości odżywcze (dla 100g.ciasta)-> warto zważyć,ale to 1 spory kawałek
kcal;152
B;6
W;16
T;5
SmAcZnEgO !! 😉