****

Od dziecka nie znosiłam kawy, na sam jej zapach robiło mi się niedobrze, nie jadałam cukierków kawowych i zawzięcie odmawiałam próbowania ciast z dodatkiem kawy. No nie ma bata. Kilka lat temu przypadkowo spróbowałam kawy w kawiarnii i zasmakowała mi, przez ostatni rok picie kawy przybrało dla mnie na znaczeniu 😉 Stała się moim głównym energetykiem. Od ponad miesiąca codziennie piłam kawę, nie wyobrażałam sobie poranka i popołudnia bez niej.

Nigdy nie narzekałam na brak energii, ospałość etc. Ale zawsze lubiłam mieć jej nadmiar. Żeby być wydajniejsza na treningu, nie ziewać na spotkaniu z przyjaciółką i nie zasypiać o 22 – kawa pomagała. Napój bogów. Magia.

Od 2 tygodni zaczęło mi to przeszkadzać. Nie lubię mieć nałogów. Nie lubię czuć się od czegoś zależna. Kawę odstawiłam na rzecz, pysznych herbat (nie czarnych) z prawdziwej herbaciarni oraz soków warzywnych.

I wiecie co?? Nie brakowało mi energii, czułam się świetnie, skórę miałam gładszą, rozwiązały się problemy ze skokami ciśnienia, sennością etc.

Mój organizm nie potrzebował kawy- zastrzyku energii w postaci kofeiny. To moja psychika zdawała się mówić, że muszę być wszędzie i zawsze naaaaj bardziej pełna energii.

Po moich kilkunasto dniowym odwyku – kawę pijam czasem, w kawiarnii, jako deser, jako dodatek. Raz w tygodniu, czasem dwa.

 

****

Jakie kawy warto pić ?? Costa Coffe, Green Coffe nero, So coffe, Starbucks czy inne – never mind.

****

Wybieraj :
– kawy z ekspresu ciśnieniowego : espresso z wodą , latte, cappuccino
unikaj śmietan, sosów, smaków, posypek – i wszystkich gówien które wciskają Ci bariści bo tak ich nauczyli.- puste kalorie, cukier i morze chemii.
-wybieraj mleko 0,5% lub 1,5% – nie ma potrzeby dostarczania sobie dodatkowego tłuszczu jeszcze w kawie
-nie używaj cukrów, słodzików (chemia…) , tylko miodu jeśli musisz słodzić, zrezygnuj ze śmietanek, w proszku, zabielaczy
-cynamon, kakao- to świetny wybór – zawsze za darmo masz możliwość skorzystania

****

 

Po wypiciu kawy w organizmie człowieka następują zmiany biochemiczne między innymi:

– wzrasta stężenie serotoniny (hormon szczęścia),

– następuje synteza dopaminy i noradrenaliny,
– kofeina zawarta w kawie stymuluje proces oddychania, powoduje wzrost ciśnienia krwi i zmiany w częstotliwości akcji serca.
Dla osób z zaburzeniami snu, z nadciśnieniem, kobietom w ciąży oraz młodzieży zaleca się spożywanie kawy naturalnej pozbawionej kofeiny.

Kofeina jest substancją toksyczną, a picie kawy w większych ilościach może spowodować uzależnienie, dlatego też powinno się ją pić z umiarem, wystarczy 100 – 200 ml by na kilka godzin uzyskać pożądany efekt pobudzenia. Najbardziej bezpieczne jest wypicie filiżanki kawy rano i powtórzenie tej dawki dopiero po południu. Lekarze przestrzegają przed spożywaniem więcej niż 6 filiżanek dziennie. Osoby mające wysokie ciśnienie tętnicze, cierpiące na schorzenia nerek i serca nie powinny wypijać więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie.

Jaką kawę pić w domu??


– zrezygnuj z rozpuszczalnej
Jeśli pijemy kawę mieloną, najlepiej kupić całe ziarna (a nie kawę mieloną) i mielić je w domu tuż przed parzeniem (będzie bardziej aromatyczna).
-W przypadku kawy rozpuszczalnej, najlepsza jest ta która jest w tzw. kryształkach (np. Nescafe Gold, Jacobs Gronald Gold), a najgorsza – ta w postaci drobnego jak mąka proszku. 
Tą w kryształkach otrzymuje się poprzez suszenie w wyniku wymrażania, natomiast tę w proszku – poprzez suszenie rozpryskowe.
-jeśli mamy możliwość korzystajmy z tzw.kawiarek (zachowasz najlepsze właściwości kawy;) :
-woda odpowiednia do zaparzania to 80-90 stopnii
-nie dajmy nabrać się na reklamy „kaw odchudzających” – przez działanie pobudzające trawienie – każda kawa czysta będzie tak działać
****

Czyli „kawa z rana jak śmietana” :

– pobudzające i orzeźwiające działanie
– obniżenie uczucie zmęczenia
– poprawę ukrwienia mózgu
– zwiększenie wydolności fizycznej
– działanie antydepresyjne
– efekt pobudzenia intelektu
– przyśpieszenie procesów myślowych
– regulację krzepliwości krwi
– lepsze ukrwienie naczyń krwionośnych serca i układu oddechowego
– pozytywne działanie na metabolizm mięśni i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej
– zmniejszenie zmęczenia mięśni
– działanie moczopędne
– przynoszenie ulgi przy migrenowych bólach głowy
Zawarta w kawie kofeina może także przynieść pewne niepożądane działania:
– nie powinny jej pić kobiety w ciąży, gdyż kofeina może uszkodzić płód, a zbyt duże jej ilości mogą w ogóle utrudnić zajście w ciążę
– może wywołać zmiany nowotworowe w pęcherzu i trzustce
– szkodzi osobom, które cierpią na choroby dwunastnicy, trzustki, kamicę dróg żółciowych i wrzody żołądka, ponieważ zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku
– szkodzi osobom z nadciśnieniem i z chorobą wieńcową, ponieważ wpływa na wzrost ciśnienia tętniczego krwi
– przyśpiesza pracę serca, zwiększa zużycie tlenu
– podnosi poziom cholesterolu
– wypłukuje wapń z organizmu, przez co zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy
– może powodować zawroty i bóle głowy, bezsenność, nerwowość, rozdrażnienie
– nie powinny jej pić dzieci ani młodzież.
-nie powinny jej pić kobiety w ciąży, gdyż kofeina może uszkodzić płód, a zbyt duże jej ilości mogą w ogóle utrudnić zajście w ciążę


Zawartość kofeiny w napojach spożywczych:
  • szklanka czarnej kawy – 80–120 mg
  • filiżanka kawy rozpuszczalnej – 95 mg
  • filiżanka espresso – 57 mg
  • szklanka czarnej herbaty – 65 mg
  • szklanka zielonej herbaty – 31 mg
  • szklanka popularnej herbaty w woreczku – 46 mg
  • filiżanka kawy mrożonej – 50–70 mg
  • puszka coca-coli – 45 mg
Nieprawdą jest, że kawa nie jest zdrowa. Powinno się unikać tzw.plujki. Po pierwsze taki sposób parzenia sprawia, że napój jest zawiesiną, a nie roztworem co silnie podrażnia żołądek. Najzdrowszym wyborem będzie kawa parzona w ekspresie z dodatkiem mleka 😉
Komentarze: