Rabarbar – właśnie mamy na niego sezon, dla tych co nie próbowali; w smaku jest kwaśno-słodki. Z jego łodyg najczęściej robi się kompoty, dżemy, ciasta.
Rabarbar to źródło potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, wit.C oraz beta-karotenu. Jest niskokaloryczny- za zaledwie 20 kcal w 100g, a w cieście smakuje naprawdę rewelacyjnie ! 😉
|
deser ? |
Czas przygotowywania ( z pieczeniem) : 1 h.
Porcja : na 25 kawałków
MAKRO :
Kcal : 127 (na kawałek )
białko: 1,5 g.
tłuszcze: 6,7 g.
węgle: 15,6 g.
błonnik: 0,4 g.
Składniki:
+ 200 g. masła prawdziwego
+ 200 g. cukru trzcinowego
+ opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
+ 3 jajka
+ 200 g. mąki ryżowej/ kukurydzianej / pszennej (mix 1:1:1)
+50 g. mąki ziemniaczanej
+ 80 g. mleka 1,5%
+ 1 łyżka proszku do pieczenia
+ rabarbar ok. 5 grubych łodyg
|
jedno rodzinne popołudnie i z ciasta zostało tyle 😉 |
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopnii.
2. do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i ucierać.
3. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mleko, wymieszać i połączyć.
4. Ciasto przelać do natłuszczone formy (wym.25 x 25 cm), lub tortownicy, ułożyć na nim owoce, piec ok.40 minut, odstawić do ostygnięcia.
|
truskawki + rabarbar = połączenie idealne |
|
kompot z rabarbaru |
Smacznego ! !