smile 😉 |
Dotarłam też do badań które mówią zupełnie co innego KLIK .
W każdym stwierdzeniu jest ziarnko prawdy. Ważne żeby we wszystkim zachować umiar, bo wszystko nawet najzdrowsza rzecz świata jedzona w nadmiarze zaburza równowagę i szkodzi.
Jak zweryfikować ile możemy jeść ?? Z pomocą przychodzi nam ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW W DIECIE WG. NASZEGO INDYWIDUALNEGO ZAPOTRZEBOWANIA. Nasze zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie, pozwoli nam nie spożywać w nadmiarze tłuszczu a co za tym idzie cholesterolu i „przedawkowania” jajek.
Pewnie zastanawiacie się dlaczego wiele osób trenujących rezygnuje z żółtek w porannej jajecznicy?? Po prostu ich rozkład makroskładników „nie pozwala” na więcej tłuszczu w diecie, ponieważ akurat tego dnia został wyczerpany przez inne tłuszcze w pozostałych posiłkach.
Warto też zadbać o odpowiednie dobranie rodzaju tłuszczy w diecie, mianowicie:
33% zwierzęce
33% tłuszcze wielonienasycone
33% jednonienasycone
Poza tym lepiej nie dokładać boczku, szynki, smalcu do jajecznicy bo to bomba tłuszczy zwierzęcych.
A do smażenia polecam masło klarowane -wyborny smak 😉
Co czerpiemy z jedzenia jajek ??
+ znakomite źródło białka (1 jajo=ok.8g.białka) ; świetne aminokwasy
+sytość na dłużej
+tłuszcze: m.in :Omega-3
+witamina D
+Mg, P, K, Ca – mnóstwo witamin
+lecytyna-prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, wzroku, krążenia oraz u.nerwowego
+lizozym- działanie bakteriobójcze
+Z jajek możemy wyczarować mnóstwo potraw na zimno, ciepło, słodko i wytrawnie 😉
Podsumowując to sprawa b. indywidualna. Moim zdaniem trzeba jeść ile się chce, byle z rozsądkiem, i co jakiś czas sprawdzić poziom cholesterolu;)
Temat jest szeroki, wiem, że nie wyjaśniłam jeszcze wszystkiego. W razie pytań o rozkład makro i więcej a propo rozkładu tłuszczy w diecie –> pytajcie śmiało ;))
kingakubicatrener@wp.pl
FB: CoDziśNaTrening
W jajku jest wszystko to co potrzebne do stworzenia nowego życia. Czerpmy z jego dobra. |