Koniec maja i czerwiec to wspaniały czas: TRUSKAWKI !!! <3 są mega słodkie, lekkie i pyszne, można dodawać je do sałatek, ciast, musów, koktajli itp. Jako, że wyznaje zasadę, że owsianka jest cudowna, najcudowniejsza i można do niej wrzucić wszystko (hmm, prawie..) POW POW POW, oto ona:
* 3-5łyżki płatków owsianych górskich (to mega istotne żeby były GRUBE GÓRSKIE,a nie posiekane->tracą przez przeróbkę część swoich wartości
* 2-4 łyżki otrębów owsianych/pszennych/żytnich (wszystkie są kopalnią zw.mineralnych i błonnika, jednak te owsiane są „neutralniejsze” w smaku)
*garść migdalow pokrojonych lub nie (CHRUP,CHRRUP)
* szklanka mleka 1,5%
*1/2 jabłka pokrojona w paseczki, kosteczki czy tym podobne
*NASZA GWIAZDA: zmiksowane truskawki (szklanka lub dwie zmiksowane lub ugniecione widelcem)
*łyżeczka miodu
* nałożyć owsiankę na talerz, po bokach wlać mus z truskawek żeby powstała 'wyspa’ 😉
***TRUSKAWKI***
– w 100g (czyli średnio półtora garści) zawierają 32kcal co pozwala je zaliczyć do owoców niskokalorycznych
– zapobiegają chorobom nowotworowym
– dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i wapnia truskawki mają działanie odkwaszające
– wystarczy tylko zjeść 10 g truskawek w ciągu dnia, aby pokryć nasze całodzienne zapotrzebowanie na drogocenną witaminę C
– ze względu na wysoką zawartość celulozy zalecane są w celu regulowania procesów trawiennych
– truskawki wykazują silne działanie bakteriobójcze, dzięki obecności fitocyn.
truskawkowe smacznego! 😉