Ostatnio w Polsce pojawiło się sporo magicznych „mini super food” czyli naturalnych produktów, które zawierają minimum kalorii, a są kopalnią mikro-składników odżywczych-zawierają ich ogromne ilości w stosunkowo małej objętości.


1. Moją faworytką zdecydowanie są nasiona goji!!

dlaczego TAK? ;

– nasiona mają mnóstwo (4x więcej niż czarne jagody) przeciwutleniaczy-> gładka, młoda skóra;) ;
18 aminokwasów (w tym 8 egzogennych czyli takich które musimy dostarczyć z jedzeniem)->przyspieszają regeneracje mięśni po treningu ;
– zawierają 21 pierwiastków m.in: miedź, żelazo,wapń, german, selen, fosfor;
– jest w nich (uwaga! dobra wiadomość dla tych którzy do dziś nie zasmakowali w tej cudownej roślinie!)3x    więcej żelaza niż w szpinaku;
– mnóstwo karotenoidów (Beta-karoten)-> słoneczny odcień skóry;
nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy,omega 6) pomocne w odchudzaniu;
beta-sisterol– działający przeciwzapalnie i obniżający poziom cholesterolu;
polisacharydy wzmacniające układ odpornościowy
zeaksantyna i luteina dla zdrowych, lśniących oczu

Suszone jagody trzeba przechowywać szczelnie zamknięte (najczęsniej są w 100g opakowaniach radziłabym uważać na te kupowane na wagę, bo mogą być zwietrzałe). Mam zaufany warzywniak z suszonymi owocami itp.i tam właśnie kupuje swoje.

Nasiona goji występują w formie soku, dodatku do herbat, lub suszone. W smaku są słodkie, delikatne. Polecam jako dodatek do jugurtów, deserów i owsianek. Cena (od 40-60zł za kilogram) jest stosunkowo wysoka ale biorąc pod uwagę, że nie zjemy odrazu całej paczki (uwierzcie,starcza na dłuugo) warto w nie zainwestować. Niezadowolonym proponuje pooszczędzać na kupowaniu np.gazet plotkarskich, słodyczy oraz wycieczkach do Maca.;)

2. Jagody acai 
 
– działają oczyszczająco na organizm
– przyspieszają przemianę materii
łagodzą stres-> regulują poziom hormonów
– dużo antyoksydantów-> spowalnia procesy starzenia się
– bogate w beta-karoten i wit.C
– obniżają poziom ciśnienia krwi i złego cholesterolu
– przeciwdziałają infekcjom bakteryjnym i wirusowym
wit.A,B,E
W Polsce jagody acai nie można kupić w postaci suszonego owocu, jedynie jako sproszkowane, sok lub w postaci tabletek. W smaku (podobno) jak jagody z czekoladą.
3. Nasiona chia 
 
– bogate w kwasy omega-3 i omega-6
– 20% białka i 25% błonnika
– nawodnienie organizmu (mają zdolności wiążące wodę)
– błonnik (poprawia metabolizm, zmniejsza uczucie głodu)
bezglutenowe
 
Chia zazwyczaj dodaje sie do koktajli, jogurtu, deserów i owsianki. namoczone nasiona są bardzo syte, pęcznieją 9x zwiększając swoją objętość powodując tym sytość.
 
* cena ok; 30zł/kg
4. Chlorofil
 
Chlorofil to zielony barwik występujący w roślinach, biorący udział w fotosyntezie roślin-100% natury;)
 
– Ma pozytywny wpływ na organizm człowieka z powodu swoich właściwości oczyszczających
– Chlorofil to suplement doskonały na układ krążenia,świetne źródło miedzi wpływające na układ odpornościowy 
– ma przyjemny smak mięty pieprzowej, sprzedawany w płynie (zielarnie, internet) 
 
*cena od 50zł za 0,5l. 
5. Zielony jęczmień
 
– młody jęczmień to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych
– zawiera więcej wit.C niż sok pomarańczowy i więcej beta-karotenu niż marchew 
– to bogactwo egzogennych aminokwasów 
– zawiera znaczne ilości błonnika-> wł.odchudzające
– zawiera żelazo, wapń, magnez, cynk
– działa przeciw: zapalnie, nowotworowo, wirusowo
– sprzedawany jako proszek (z soku, zawchowuje 90% swoich właściwości)
 
*cena 70-180 zł za 300g. , w formie tabletek 20zl/60kapsułek (różnica cen wynika z technologii otrzymywania)
To ci się przyda

To ci się przyda

Przygotowanie soku z zielonego jęczmienia

Proszek z zielonego jęczmienia rozpuść w szklance chłodnej wody, soku owocowego lub soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Pamiętaj, woda nie może być gorąca, bo spowoduje straty witamin i inaktywuje enzymy zawarte w zielonym jęczmieniu. Sok należy pić 20 do 30 minut przed jedzeniem, najlepiej 2 razy dziennie. Proszek możesz również dodać do jogurtu, płatków owsianych, zupy czy surówki.
 
6. Spirulina 
 
bogata w białko (zaw.w suchej masie ok 70%)
– wit. A,B,C,D,E,K
– bogata w magnez i karoten
– ma b.wysoką przyswajalonść (80-95%)
– bogate źródło enzymów; NRA, DNA
– doskonałe uzupełnienie diety wetetariańskiej
3g.spiruliny (6tabletek) ma tą samą wartość odżywczą co 5porcji warzyw i owoców      (magic!)
– spirulina jest algą
 
 * cena ok; 200g w proszku/ 40zł ; 600 tabletek/ 50zł
 
***
Podsumowując czasem po prostu nie mamy  możliwości dostarczenia sobie tych wszystkich właściwości za pomocą owoców i warzyw etc, tym bardziej że jakość tych z polskiego rynku pozostawia wiele do życzenia,
w takim wypadku super foods są świetnym rozwiązaniem. Trzeba jedynie pamiętać, żeby nie kupować dodatków z nieznanego źródła i wątpliwej jakości 😉
 
Komentarze: